Forum SOTA SP…

SOTA - Software, Hardware
T#434578
Facebook
Reklama

SQ9PBS poziom 3
#2252611 13.03.2016 16:51:27
Ja używam żony z kartką papieru.
Nie do pobicia.

Co do dedykowanego softu.
Brak mi (też w kombajnach) wygodnego przełączania profili użytkowników.
Kilka łączności robię ja, kilka Agata... trzeba to zaznaczać.
Gdybym coś pisał (a nie bardzo mam ochotę) to fajnie by było gdyby o ile urządzenie ma dostęp do netu automatycznie szedł backup gdzieś do netu i jeśli odpowiednia opcja była by włączona selfspoting.
Sam musze kiedyś usiąść i zaklepać "one click self spot".

HF1D poziom 3
Ilość edycji wpisu: 5
#2252631 13.03.2016 17:27:15
Myślałem, że dyskusja zatoczy większy krąg, ale trudno.

Wojtek,
czy pisząc profile przy zmianie operatora, masz na myśli szybkie wpisanie nowego znaku operatora bez wychodzenia z logu?
Czy problemem byłoby, że w jednym pliku logu jest kilku operatoróww?

Opcja backupu?
Hm, czy dropbox byłby ok?
Jak częsty backup?
A może jednak wystarczy PenDrive lub karta pamięci?
Tu backup jest nonstop

Edit>
A może zamiast dropboxa automatyczna wysyłka mailem do własnej skrzynki?

Wojtek,
akurat poruszyłeś bardzo ciekawe zagadnienie i szukam złotego środka.

To jeszcze pytanie do praktyków.
Czy istnieje jakiś system/serwer na który wrzucane sa logi z SOTA?
Tak żeby np wrzucać on-line?
wpis edytowany 13.03.2016 17:34:06

Pozdrawiam
Jurek
HF1D
sp9rqa poziom 3
#2252673 13.03.2016 18:41:38
    HF1D pisze:

Myślałem, że dyskusja zatoczy większy krąg, ale trudno.

Wojtek,
    czy pisząc profile przy zmianie operatora, masz na myśli szybkie wpisanie nowego znaku operatora bez wychodzenia z logu?
    Czy problemem byłoby, że w jednym pliku logu jest kilku operatoróww?

Chyba kolejna zakładka w tym samym logu, ale z innym operatorem dla tego samego szczytu.

HF1D poziom 3
#2252693 13.03.2016 19:10:00
log to jeden plik. Tak jak w papierowym logu masz miejsce na wpisanie operatora.
Wpisujesz np SP9RQA i pracujesz. W kazdej następnej łaczności znak jest zapisywany.
W momencie zmiany nowy operator wpisuje swój znak i robi łaczności.
Potem w logu widac wyraxnie kto kiedy pracował.

Jedno podstawowe założenie. Mówimy o logu nazwijmy to wyprawowym, który ma być bezpieczny i umożliwiać szybkie logowanie.
Wszelkie statystyki, druk QSL to nie z tego programu. Masz do domu dowieźć plik z danej aktywacji dalej robić z nim co Ci się zywnie spodoba.

Pozdrawiam
Jurek
HF1D
sp9rqa poziom 3
#2252694 13.03.2016 19:14:55
A dlaczego musi być tylko jeden plik? W nowej zakładce, nowy plik i zapis do pliku od aktywnej zakładki.

W pojedynczym pliku ciężko to faktycznie zrobić, no chyba, że zrobisz bazę danych SQL, wtedy z posortowaniem
kto i od kogo nie pwinno być problemu, gorzej z plikiem jesli ulegnie uszkodzeniu.
HF1D poziom 3
#2252700 13.03.2016 19:25:15
Zacznę jeszcze raz od poczatku.
Idę na szczyt, jadę do PN czy pod zamek. Wsio ryba dokąd.
Znam referencję bo przecież wiem dokąd jadę.
zabieram radio, antenę, akumulator i np tablet, netbook, laptop (na razie tylko z windozą).
Przed wyjazdem wpisuję w programie logujacym:
pasmo
emisję
swój znak
nadany raport (raczej to zawsze jest 59)
referencję np. SP/BZ-009 lub SP-FF001 itp
zapisuję profil np. SOTA i jadę
Log mam na pendrive.
Po dotarciu na miejsce rozpinam antenę, stawiam radio, wyciągam tablet, wpinam pendrive, wgrywam log i zaczynam pracę.
Wszystkie zapisane w profilu informację sa stałe, data i czas aktualizowane są automatycznie.
Z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że korespondenci będą dbali o mój czas i raporty w drugą stronę poleca również 59 lub 599, a więc i raport odebrany można zapisać w profilu.
Co nam zostaje do zalogowania?
ZNAK KORESPONDENTA
Wpisuję do logu odebrany znak korespondenta i ENTER, QSO zalogowane i zapisane na pendrive.
Proste? proste.
Pojechało kilku operatorów i następuje zmiana.
W polu operator wpisuję nowy znak i do przodu dalej logowanie wg wyżej opisanego schematu.
Zmieniam emisję na PSK31. W polu MODE wpisuję PSK31 zamiast SSB i dalej do przodu.
Minęło kilka godzin schodzimy, ale po drodze mamy inny szczyt z ktorego też kilka QSO chcemy zrobić.
W nowym miejscu zmieniam w logu referencję i np operatora lub emisje i do przodu.
W ostateczym efekcie zawsze kończy sie na wpisywaniu znaku korespondenta i naciśnięciu ENTER.
Jeżeli dam komuś 55 zamiast 59 albo dostanę inny raport to jedno klikniecie klawisza i zmieniam te informacje.
po czym znow wpisuję 59 na stałe.
Kończe pracę wypinam pendrive i nawet gdy tablet poleci w przepaść to zapis mam w kieszeni.
Jeżeli ja polece w przepaść to pendrive już nie jest mi potrzebny.
Jeżeli uda się w trakcie wysłac log mailem to w ogóle malina.

Pozdrawiam
Jurek
HF1D
HF1D poziom 3
#2252707 13.03.2016 19:31:23
    sp9rqa pisze:

A dlaczego musi być tylko jeden plik? W nowej zakładce, nowy plik i zapis do pliku od aktywnej zakładki.

W pojedynczym pliku ciężko to faktycznie zrobić, no chyba, że zrobisz bazę danych SQL, wtedy z posortowaniem
    kto i od kogo nie pwinno być problemu, gorzej z plikiem jesli ulegnie uszkodzeniu.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc o nowej zakładce.
Jeżeli chcesz mieć osobne pliki dla każdego operatora to przy zmianie zapisujesz plik i dajesz w menu "NOWY LOG". Wgrywasz profil, zmieniasz znak i do przodu.
SQL? To chyba strzelanie z armaty do wróbli.
Log wyprawowy ma służyć do logowania, a nie do statystyk. Nie widze miejsca w pliku tekstowym na stosowanie SQL.

Pozdrawiam
Jurek
HF1D
sp9rqa poziom 3

Ilość edycji wpisu: 1
#2252715 13.03.2016 19:41:39
    HF1D pisze:

(...)
    Nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc o nowej zakładce.
    Jeżeli chcesz mieć osobne pliki dla każdego operatora to przy zmianie zapisujesz plik i dajesz w menu "NOWY LOG". Wgrywasz profil, zmieniasz znak i do przodu.
    SQL? To chyba strzelanie z armaty do wróbli.
    Log wyprawowy ma służyć do logowania, a nie do statystyk. Nie widze miejsca w pliku tekstowym na stosowanie SQL.

Oj tam. Zakładka jak w przeglądarce internetowej z nowym oknem, tylko tutaj dla innego operatora. Chcesz sobie zrobić przerwę, to dajesz tablet koledze, a on sobie tylko klika w swoją zakładkę i już wszystko ma wyustawiane (szczyt, qth itd...) tylko dla swojego/innego znaku.

Tak to jest zrobione w linuksowym xlogu.

Co do SQL'a to tylko był pomysł.
wpis edytowany 13.03.2016 19:57:25
HF1D poziom 3
#2252731 13.03.2016 19:55:42
    sp9rqa pisze:

Oj tam. Zakładka jak w przeglądarce internetowej z nowym oknem, tylko tutaj dla innego operatora. Chcesz sobie zrobić przerwę, to dajesz tablet koledze, a on sobie tylko klika w swoją zakładkę i już wszystko ma wyustawiane (szczyt, qth itd...) tylko dla swojego/innego znaku.

Każda zakładka to osobny plik. Każdy plik więcej to większe ryzyko.
Oczywiście jest to możliwe. Można też inaczej.
Otwierasz tyle logów ilu jest operatorów.
Zmiana operatora, kliknięcie w swoje okienko i po sprawie.

W pomyśle z wpisywaniem znaku jest tylko jeden plik i jedno klikniecie klawiszem w celu wpisania nowego znaku.
Proste jak to tylko możliwe.
Po powrocie możesz rozdzielic logi nawet zwykłym notatnikiem.

Dam Ci przykład co prawda z zawodów.
Wczoraj podczas PGA padł mi DQR Log. Po prostu nikt nie uprzedził, że może się to zdarzyć podczas edycji błędu.
Wszystkie łaczności CW poszły w kosmos.
Przesiałem się na najprostszy log, poszedlem na SSB i nie było problemów. Teraz gdy uruchomie logger to pojawią mi się wszystkie zapisane QSO z wczorajszych zawodów (dopóki nie rozpocznę nowego logu).
To samo np. w SOTA czy SPFF.
Dzisiaj jestem w jednym miejscu i loguję. Za tydzień jadę w inne i moge dopisac do istniejącego lub rozpocząć nowy log.
W międzyczasie mogę w domu zrobić z nim wszystko.

Szkoda tylko, że rozmawiamy w gronie chyba 6 osób. Trudne zebrać oczekiwania i wysnuć szersze wnioski.

Pozdrawiam
Jurek
HF1D
sp8rhp poziom 5
#2253357 14.03.2016 20:46:14
Jurku przeglądnij SOTA CSV Editor w jak prosty sposób zrobiona jest zmiana znaków "aktywnych",sam programuję(bawię się)od wersji 3 w Delphi wesoły i to bardzo prosto zrobić.

Pozdrawiam Vy 73! de Robert SP8RHP,DL8RHP.
Leżajsk KO10FF ;Hagenburg JO42PK; Idensen JO42QJ

Anteny??->trochę drutów..trochę rurek.
Reklama

SQ9JXB poziom 3
#2253653 15.03.2016 11:42:24
    HF1D pisze:

Po powrocie możesz rozdzielic logi nawet zwykłym notatnikiem.

A jaki problem aby po wpisaniu nowego znaku operatora log miał taką samą nazwę po jego zapisaniu?

Czyli każda zmiana operatora to nowy log.

Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia
http://emisje-cyfrowe.sq9jxb-sq6mno.pl/news.php
http://sq9jxb-sq6mno.pl/news.php
HF1D poziom 3
#2253657 15.03.2016 11:50:26
    SQ9JXB pisze:

A jaki problem aby po wpisaniu nowego znaku operatora log miał taką samą nazwę po jego zapisaniu?

Czyli każda zmiana operatora to nowy log.

Poddaje się, rozmawiamy o detalu technicznym, o wewnętrznym rozwiązaniu, a nie o efekcie.

Zresztą rozmowa trochę bezcelowa. Myślałem, że jest więcej uczestników SOTA i liczyłem na dyskusję.
Przy 3-4 osobach trudno uznać oczekiwania za reprezentatywne.

Pozdrawiam
Jurek
HF1D
SQ9JXB poziom 3
#2253661 15.03.2016 11:59:49
OK

Każda opcja powinna być brana pod uwagę przy tworzeniu softu.
No ale skoro rozwiązania wewnętrzne, ułatwiające pracę, to nie dyskusja o efekcie końcowym to trudno.

Wyłączam się z dyskusji.

Owocnych prac nad softem życzę.

Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia
http://emisje-cyfrowe.sq9jxb-sq6mno.pl/news.php
http://sq9jxb-sq6mno.pl/news.php
SOTA - Software, Hardware
T#434578
Facebook
Aby pisać na forum musisz się zalogować !!!
rss · kontakt · załóż własne forum · TestHub.pl · korzystasz z forum? wesprzyj projekt!